A Schlotterer az 1976-os alapításakor nemesfa falburkolatok értékesítésével foglalkozott. Egy évre rá kezdte meg a redőnyértékesítést, később árnyékolástechnikára és szúnyoghálókra specializálódott. A folyamatos beruházásokkal és bővítésekkel fejlesztett vállalat jelenlegi termelési területe 22000 m².

A vállalatot 2007-ben az IFN Holding AG vette át. Azóta a Schlotterer Sonnenschutz Systeme GmbH a cégcsoport árnyékolástechnikai szakértője, és olyan gyártókat nevezhet testvérvállalatának, mint az Internorm, a Topic és a GIG.  

Ausztriában a Schlotterer piacvezető a kültéri árnyékolástechnika területén. A cég központja, a Salzburg melletti Adnetben található, ahol közel 600 embert foglalkoztat.

Saját kutató- és fejlesztő részleg

Az olyan innovatív termékeket mint a BLINOS ROLLO, mint a napfényirányító RETROLux raffstore , vagy a PLEXOLux átlátszó lamellamegvezetés üvegsarkokhoz, a Schlotterer saját kutató fejlesztő részlege dolgozta ki. Fejlesztési tevékenységükben a külső szakemberekkel való együttműködést is igénybe veszik. A Schlotterer napfényirányítási rendszerét az elismert frankfurti építész és fénytervező Dr.-Ing. Helmut Köster segítségével fejlesztették ki.

Intelligens árnyékolástechnikai rendszereik jelentős mértékben hozzájárulnak a hűtésre, fűtésre, világításra fordított energiafelhasználás csökkentésében.