Napfényirányítás

Dr. Helmut Köster a napfényirányítás "atyja"

A napfényirányításra alkalmas RETROLux raffstore-t a Schlotterer Dr. Helmut Kösterrel együtt fejlesztette ki. A frankfurti építész és fénytervező találta ki a napfényirányítás módját. 1978 óta foglalkozik ezzel a területtel. Nézőpontja a következő: " A természetes napfény fokozott kiaknázása egy könnyen hasznosítható energiaforrást jelent, melyet mindeddig elhanyagoltunk, mint energiatakarékossági lehetőséget."

Köster azt vallja, hogy: " A napfény alkalmazásának technikai fejlettsége az építőiparban jóval meghaladhatná napjaink technikai szintjét. A zsalúziákat nyáron leengedjük, és mesterséges fénnyel világítjuk meg életterünket. Ez óriási energiaveszteség. A megvilágítás melegíti a belső teret, így le kell azt hűtenünk." 

A vita még mindig a szigetelés vastagsága körül folyik. Házainkat jól leszigeteljük, bezárkózunk a természetes napenergia elől. Az ember azonban természetes fényre teremtett lény. Az egészséges munkahely alapeleme a természetes fény által megvilágított tér, nem pedig a mesterséges fényű világítás. Létezik egy arra irányuló törekvés, hogy üvegablakaink egyre nagyobbak legyenek. Fémbevonatokkal látjuk el őket, hogy a napfényt visszaverjék. Ennek a technikának az a hátránya, hogy a fény torzítással érkezik, mintha egy napszemüvegen át érne oda. A fényirányítási technikával viszont nem változtatjuk meg a természetes fény tartományát, csak a visszavert fény irányát határozzuk meg: vagy kifelé irányítjuk, hogy védelmi feladatot lásson el a túlmelegedéssel szemben, vagy befelé a térbe, hogy azt lássa el több fénnyel és hőenergiával. 

Éppen ez az építőiparban a művészet: télen energiát kell juttatni a belső terekbe, hogy pótlólagos energianyereségre tegyünk szert, nyáron a hőséget kell csökkentenünk, úgy hogy az épületet passzívan hűtjük. Ezenkívül nem hagyhatjuk figyelmen kívül a természetes fény emberi szervezetre gyakorolt hatását sem. Tanulmányok támasztják alá, hogy a gyerekek tanulás közben jobban összpontosítanak, a betegek hamarabb gyógyulnak, a szupermarketek megnövelik forgalmukat, ha elegendő természetes fény van tartózkodási, létesítési helyükön. Ez azt bizonyítja, hogy mi emberek pozitívan reagálunk a napfényre, ezért az építőiparnak ezt a tényt minden esetben figyelembe kell vennie.  

További információ: www.koester-lichtplanung.de