Internorm és a passzívház

A passzívházban az ablakok kétféle szempontból játszanak fontos szerepet. Egyrészt az energiaveszteség a nagy üvegfelületek ellenére csökken, másrészt az ablakokon keresztül lehetőség van a napsugárzásnak köszönhetően hőenergiát nyerni. Az Internorm innovatív ablakai mintaszerűen teljesítik ezt az első pillantásra ellentétesnek tűnő, kettős szerepet, így hőszigetelő üvegezés esetén, passzívházakban alkalmazhatóan, akár a 0,5 W/m2K Uw érték is elérhető.

Az alkalmazott üvegek két infravörös-visszaverő bevonattal bírnak, és argon- illetve kriptongáz töltetűek. Ezáltal az üveg felületi hőmérséklete a szobahőmérséklet közelében van, és az ablak alatti fűtőtest felesleges. 

Összehasonlításképpen a hagyományos ablakok Uw értékei általában 1,0-1,5 W/m2K körüliek. A teljes energiaátengedési fok (g érték) az Internorm 3-rétegű üvegezésű ablakai esetében körülbelül 50%-os a bevonattól és a gáztöltettől függően. Az ilyen ablakrendszerek alkalmazásának köszönhetően a közép-európai, déli tájolású és kevéssé leárnyékolt házaknál még decembertől februárig is nagyobb a hőnyereség, mint a hőveszteség. Figyelembe kell azonban venni az üvegezés mellett az ablaktokok szigetelését, valamint az üvegszél és az ablak-fal csatlakozás területén kialakuló hőhidakat, különben a hőnyereség rögtön újra elveszik.


INTERNORM SZAKÉRTŐI TIPP

Az Internorm többszörösen szabadalmaztatott műanyag és műanyag-alu ablakainak, valamint fa-alu ablakainak és ajtóinak rendszertechnikája lehetővé tette a teherviselő alkotóelem/szigetelés/időjárásálló optikai kialakítás évtizedek óta bevált hőszigetelő rendszerének ablakokra történő adaptálását. A termohab és az alumínium különleges előnyei optimálisan érvényesülnek: az FKW-mentes termohab biztosítja a kiváló hőszigetelő, környezetbarát szigetelést, az alumínium pedig a korlátlan, időjárásálló kialakítási lehetőségeket.

Az Internorm az egyetlen európai ablakgyártó, aki kilenc passzívház alkotóelem tanúsítvánnyal rendelkezik, és ezzel a kiváló hőszigetelő termékpalettával európai piacvezetők is vagyunk az alacsony energiafelhasználású és passzívház szegmensben. Ha egy passzívház teljes koncepciója tökéletes tervezésű, akkor az is lehetséges, hogy kiváló hőszigetelésű, de nem passzívház tanúsított összetevőkkel jól működő alacsony energiafelhasználású házakat és passzívházakat hozzunk létre.