Szalagos RAL beépítés

A nyílászárók beépítésének legelterjedtebb formája ma Magyarországon a tokon keresztül, csavarral történő rögzítés. Ahhoz, hogy az ablaktok vízszintesen és függőlegesen is tökéletesen beállítható legyen, szükséges egy körbe futó, szerelési hézagnak nevezett kihagyás. Mi 15 mm-t számolunk erre oldalanként. A tok beállítása és ékekkel stabilizálása után következik a csavarokkal történő rögzítés. Ezután szükséges a szerelési hézag hőszigetelő poliuretán (PUR) habbal való kitöltése. Nagyon fontos, hogy ez a hab kiemelten érzékeny a napfényre és a párára. Bármelyik hatására megváltozik a szerkezete és elveszti a hőszigetelő képességét. Ennek megakadályozására alkalmazhatók a különféle RAL beépítő szalagok. A nyílászáró belső oldalára a párazáró szalag kerül, ami meggátolja, hogy a purhabhoz jusson a lakótér levegőjének nedvessége. A külső oldalra a páraáteresztő szalagot ragasztjuk fel, amely a külső oldali párát visszatartja, ellenben kifelé szellőzést biztosít a habnak. Léteznek már a környezetük páratartalmára reagáló szalagok is, amelyek mindkét kívánalomnak megfelelnek. (pl. Illbruck DUO)  


A RAL szalagos beépítés alkalmazható a szerelőfüles illetve a konzolos beépítések esetében is. Ezen esetekben tömítőpasztával egészítjük ki a szalagozást. Passzív házaknál  ez mindenképpen szükséges.

Népszerű az egy oldali alkalmazása is, ahol csak a belső oldali párazáró szalag kerül fel, kívülről a purhab eltakarása (megvédése) a homlokzati szigetelés, szerelési hézagra történő ráfuttatásával, és egy rugalmas tömítés használatával valósul meg.

A RAL szalagos beépítés feltétele a száraz falszerkezet és az egyenes, simára vakolt falkávák.